SIKE TAMÁS BORÁSZATA
Sike Tamás Borászata, Eger, Szépasszony-völgy 43-as pince
Telefon: pince: + 36 36 951 138 | Csoportfoglalás: +36 30 742 90 24
Email: info@sikeboraszat.hu
Web: www.sikeboraszat.hu

Tamás a hagyományos borkészítés híve. A szőlő feldolgozása és borrá érése során a folyamat szinte teljes egészében kézimunka révén történik, beleértve a szüretet, csömöszölést és a macerálást is. A Sike borok az évjáratok sajátos karakterjegyeit tükrözik, nem uniformizáltak. Cél a teljes érésben történő szüret. „Mindent a maga idejében, a természet rendje szerint.” A pincészet borai ettől lesznek olyan felismerhetően komolyak, krémesek, megérkezettek. „Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden borunk kiváló legyen, de a legnagyobb feladat, hogy az Egri Csillagot és az Egri Bikavért kiemelkedő minőségben tudjuk elkészíteni.”
Az Egri Bikavér az egyik legizgalmasabb bor: szőlők tánca, egy gyönyörű tangó, vibráló savak, tűz, majd egy emelkedett egység. Tamás szívének legkedvesebb bora a Tóbérc dűlőből származó Olaszrizling. A talajszerkezetnek és a hely mikroklímájának köszönhetően rendkívül különleges zamatú szőlő érik Tóbércen, remek alapanyag egy nagyívű, vastag fehér borhoz. Sikééknél az olaszrizling egyedi bánásmódban részesül. A bort minden évben új tölgyfahordóban érlelik, mely egyenesen a Zemplénből érkezik. Az olaszrizling mandula aromája itt inkább marcipános és mézes jelleget kap, melyhez egy pici vaníliásság is társul a hordóból. A szóláti Olaszrizling szép kiegészítője a fontos pillanatoknak. A vörösbor rajongóknak a 2011-es Shirazt és a 2013- as Bikavért ajánlják. A desszert borok kedvelőinek a 2017-es Debrői Hárslevelű az igazi választás: sárgabarack, körte és méz jegyekkel. Simogató ízek egy nehéz nap után.

„A BOR SZÁMUNKRA SZENT”

The Tamás Sike Winery
A true believer in traditional wine-making practices, Tamás takes a personal, hands on approach from the grape tending, harvesting and maceration. His wines fully present the individual character of each year’s harvest. From his Tóbérc vineyard, his Olaszrizling is aged in oak casks, straight from Zemplén, and has aromas of almond which become marzipan and honey and gain a vanilla finish from the barrel. For fans of red wine, he recommends his 2011 Shiraz and his 2013 Bull’s Blood. For those with a sweet tooth, the 2017 Debrői Hárslevelű containing apricot, pear and honey notes.