BESENYEI BORHÁZ
Borászat: Agria Borászati Szövetkezet, Andornaktálya, Alsópart 055/81 hrsz
Borkóstolás: Besenyei Borház, Eger, Szépasszonyvölgy 26.
Besenyei Klára, +36302497991, klari@besenyei.hu
Besenyei Viktor, +36302181783, viktor@besenyei.hu

2005 óta van a család tulajdonában a borászat, elsősorban folyó borokat értékesítenek, ez adja a vállalkozás gazdasági hátterét. 2011 óta a fiatal generáció is belépett az üzletbe, kiegészítő gondolatokkal, friss lendülettel. Megjelentek a palackos Besenyei borok: szerelemből, igényességből, lelkesedésből. „Nálunk olyan bor kerül palackba, amit valóban különlegesnek érzünk, ami várhatóan egy borversenyen is érmet fog hozni. A házasításokban látunk óriási lehetőségeket és az olyan fajtaborokban, amelyek önmagukban is izgalmasak, például a Kékfrankos, Turán, Kadarka és a Leányka.”
Besenyeiék az Egri Bikavér és az Egri Csillag boraikra a legbüszkébbek. Bikavérük többször volt a Magisztrátus bora, a Pincészet Egri Csillaga szintén minden évben a legjobbak között szerepel. A két zászlós bor mellett, Besenyeiék az Egri Rajnai Rizling – Traminit ajánlják. Szerintük ez a bor maga a csoda! A Tramini fűszerességet hoz, a Rajnai pedig hűvös eleganciát. Ez egy komoly bor, mégis könnyűnek érezni. Lekerekített savak, a hordóból megérkező csokoládé és vanília aromák. A végeredmény egy nagyon lágy, selymes, szerethető bor, méltó szakmai elismeréssel: aranyérem, International Challenge du Vin, Bordeaux, 2018.

„EGÜTT TÖBB – BESENYEIÉK HISZNEK A HÁZASÍTÁSOKBAN ÉS ABBAN, HOGY AZ EGÉSZ TÖBB, MINT A RÉSZEK ÖSSZEGE”

The Besenyei Winery
This multigenerational family concern was established in 2005. The latest generation of the family joined in 2011, bringing new energy and complementary ideas. These built upon that success, using love, selectiveness and enthusiasm to bring the best out of such grape varieties as Kékfrankos (Blaufrankisch), Turán, Kadarka, and Leányka, to create award winning wines. They are especially proud of their Egri Bikavér (Bull’s Blood) and Egri Csillag (Star of Eger). They warmly recommend their Riesling-Tramini masterpiece – Egri Rajnai Rizling-Tramini – a gold medal winner at the 2018 International Challenge du Vin, Bordeaux.